El carrer, un espai de tots i totes?

Al Poblenou estem veient, els últims anys, com l’espai públic s’està convertint en un espai de disputa. L’espai públic, allò que és de tots i totes, s’està convertint en un objecte sense més. El barri el conformen moltes coses: la història, les tradicions, la identitat, l’urbanisme, l’economia, entre altres, però en cap lloc com en l’espai públic es construeix el veritable barri. L’espai públic és l’espai de totes i tots, és lloc de trobada, de debat, de jugar i aprendre, de menjar i beure. És molt més que una plaça, una rambla o un carrer: és l’espai fonamental on construïm les nostres relacions, compartim experiències, intercanviem cultures i visions del món. I sobretot, ho fem en peu d’igualtat, als carrers, on tothom hi té cabuda i pot participar en la configuració d’aquest espai.

Però al barri estan passant coses que trenquen aquesta dinàmica, tan característica del Poblenou. La massificació turística està posant l’espai públic al seu servei, ja sigui per la proliferació descontrolada d’hotels i pisos turístics, el soroll i la brutícia o convertint la Rambla en un magma de terrasses. El turisme no és el problema, sinó el model que s’està imposant.

El mateix ha estat a punt de passar amb la Festa Major i la Mercè. L’Ajuntament pretenia dur a terme dos concerts multitudinaris a la platja posant totes les facilitats a les grans empreses en permisos i horaris. Tot això, mentre a les entitats del barri ens dificulten cada cop més aconseguir permisos i ens restringeixen els horaris i els espais on poder desenvolupar les nostres activitats.

També ho estem veient amb el monestir que es vol construir davant l’escola Marbella a la Plaça Bernat Calbó, impulsat per l’Arquebisbat. El projecte ha topat amb una forta oposició de veïns i veïnes, que reclamem poder decidir sobre l’espai.

O finalment, l’exemple dels Horts Indignats, espais de trobada i transformació socials dels veïns i les veïnes del barri que estan en perill de desallotjament per part de bancs i immobiliàries.

En conjunt, una petita mostra de les transformacions que està vivint el barri que retallen cada cop més els nostres espais públics de trobada i la capacitat de decidir sobre aquests.

Aquesta dinàmica respon a una sola lògica: convertir l’espai públic del Poblenou en un espai cada cop menys públic, al servei del capital; convertir-lo en una mercaderia, un bé privat per explotar i extreure beneficis, que majoritàriament acabaran a unes poques butxaques adinerades.

El jovent del barri volem defensar aquest espai públic, perquè no sigui colonitzat pels interessos privats. És per aquest motiu que quan arriba la Festa Major les entitats de la Xemeneia organitzem desenes d’activitats que omplen de vida els carrers i les places, tant de dia com de nit. Perquè hem de sortir al carrer, a fer-hi vida, a omplir de cultura les places, a ballar i cantar, a cridar i saltar, a parlar, discutir i debatre, a estimar… i així, re-apropiar-nos d’allò que ens pertany.

El jovent del Poblenou seguirem lluitant perquè l’espai públic esdevingui un espai veïnal, inclusiu i participatiu, que en puguem fer ús lliurement, sense obstacles econòmics, socials ni burocràtics. Un espai al servei de les persones que vivim al barri, un espai lliure de l’empresariat i el capitalisme, que transformi la realitat i esdevingui un lloc bàsic en la construcció de la personalitat i la identitat. Per tot això, baixa al carrer i participa de la Festa Major del Poblenou!

La Xemeneia – Coordinadora d’Entitats Juvenils del Poblenou

9Gats del Taulat – A.E. Rakxa – Alterna+IVA – Arran del Poblenou – Assemblea de Joves d’Icària – Esplai Movi Poblenou – Sambossa