Exposició POBLENOU HÀBITAT CREATIU

“Hàbitat: … l’ambient que permet el desenvolupament de certes poblacions d’éssers vius”.
Wikipedia 2015

Exposició Poblenou Hàbitat Creatiu

L’exposició ofereix un recorregut en el temps respecte a la presència d’artistes al Poblenou i la seva interacció amb la gent del barri creant un teixit ric en sinèrgies. Els TOP, Tallers Oberts de Poblenou, com a esdeveniment d’un gran calat social ha contribuït a fer del Poblenou, un hàbitat creatiu i atractiu per noves iniciatives.

Unes més encertades que altres, la diversitat està servida i els horitzons es multipliquen. Però a Poblenou quan dius TOP, encara batega el cor de la gent del barri de tota la vida, i el dels artistes que hem desenvolupat la nostra trajectòria TOP rere TOP.

Donant valor al fet del barri com a teixit creatiu, es mostra un recorregut en el temps on es pot trobar els noms dels artistes que des del 1996, han participat en les diferents edicions del TOP (Tallers Oberts de Poblenou), transformant l’espai i el temps amb els Poblenovins i Poblenovines, vivint junts els canvis constants del barri, creant un teixit ric en sinergies. Aquest teixit en si, fràgil i vulnerable, s’esberla en forma diàspora quan oblidem els TOP.

Aquest passat es representa mitjançant l’obra/símbol “El Sismògraf del Poblenou” de l’Antoni Yranzo i l’Eva Sans (disseny gràfic Sara Pujadas). El Sismògraf com a màquina freda, quasi notarial, registra les oscil·lacions produïdes. El Sismògraf del Poblenou, ens dóna consciència d’aquest moviment produït.

Si et mous, el veuràs…
Si t’apropes, el coneixeràs…
Si participes, te l’apropiaràs…
i així podrem compartir un patrimoni comú,
el “El Sismògraf del Poblenou”.

També trobem els flyers originals, fets per artistes de totes les edicions dels TOP (1996-2014) i una peça interactiva, el TOP-Timeline, on podràs posar color als noms dels artistes com a acte de reivindicació d’un passat que ens ha portat a aquest present.
Podem observar que del 2002 al 2006 hi ha un espai en blanc, un buit, una pregunta: què va pasar?
El “TIMELINE” de Nau21, desenvolupa una cartografia temporal, els esdeveniments del passat com a sediments fèrtils de l’estratificació del subsòl social del barri.

«Trinxeres maoistes del Poblenou», obra en 3D d’en Joan Maria Soler, permet submergir-se quasi físicament en un escenari del barri 2003-2004 que, copsat per la destrucció i mutació, a voltes recorda una estampa de guerra.

Al llarg dels temps, persones i personatges han anat recopilant documents, fotografies i altres tipus d’arxius que podem trobar en l’aplicació que està preparant CONSTELACIONES, representada a mode de cartografia hipertextual. Col·lectiu resident a Hangar format per Andrea Olmedo, Non Ten Xeito, Rita Buil i Jordi Pujoles.

Daniel Gasol presenta un gràfic i un mapa sobre el fenomen de gentrificació, que vivim a Poblenou i a altres llocs del món, fruit de la Globalització, que genera una nova forma de viure al territori, diferent a l’original.

De protesta en protesta, pancarta a pancarta, del clam “Salvem Can Ricart” al de “Fora Turisme massiu”, Poblenou s’expresa! Laura Castillo protesta per què Barcelona s’ha venut al turisme amb la pancarta EXCUSE ME, WHERE IS POBLE NOU?. I l’Abraham Moya recrea una escena quotidiana del que podria ser qualsevol llar del Poblenou.

I dues instal·lacions representen diferents espais (hàbitats) del Poblenou. L’obra de la Natàlia Giné mostra el seu “Espai de treball” real del seu taller a Poblenou, transformat en una peça artística en si mateixa. I la Merche Mora, amb el vídeo “Seres de amaneceres”, presenta l’horitzó marítim del Poblenou habitat.

L’exposició també ofereix una mostra de Pintura, Escultura, Fotografia i Vídeos de diferents artistes que realitzen la seva obra al Poblenou:

Festa Major del Poblenou 11 setembre 2015