10è ANIVERSARI MESPILUS 2008/2018

D’on sorgeix la idea de constituir la Cooperativa?

Una colla de persones que feien cua per poder entrar a la Cooperativa Cydonia van ser incentivades per la mateixa gent de Cydonia per fer una altra cooperativa. D’aquesta manera gent que era a la cua per en- trar van cercar altres persones mentre la gent de Cydonia van oferir la seva col·laboració tot orientant com es podia dur a terme el nou pro- jecte cooperatiu.

El primer pas va ser una assemblea a Can Felipa on les futures sòcies de la cooperativa van decidir quin seria el nom. Les propostes van ser diverses com «Rosa de Foc» o «Poblen’ous» i finalment va decidir-se pel nom de Mespilus -nom científic de la nespra- i que era com un homenatge a Cydonia — nom científic del codony — . Era l’any 2008.

Un cop es va tenir el nom, en la mateixa assemblea es van mirar les competències de cada component, al cap i a la fi s’havien d’aprofitar els coneixements per tal de treure’n partit. Un d’aquests socis era advocat i va ser qui va realitzar la constitució legal, el setembre de 2008. Una anècdota que es va produir va ser que totes les sòcies vam haver d’anar a la notaria per fer la constitució i a mesura que s’hi arribava se’ns anava atorgant un nombre que finament en seria el de sòcia de la Cooperativa.

Les primeres decisions…

Triar pagès

D’entrada es va compartir el pagès de Cydonia — en Martí de Llavaneres –, però amb el temps el pagès tenia massa feina i ens va donar un temps perquè en cerquessim un altre. Finalment es va trobar en Cesc dels Pallaresos, el nostre pagès fins a l’actualitat.

On es posarà el producte?

També es va encomanar fer unes cistelles de vímet per a posar els productes fets per un cisteller artesanal.

Quin local tindrem?

Vam trobar un local en l’edifici d’habitatges de Camí Antic de València / Bac de Roda, un dels símbols de la lluita veïnal. Ens vam il·lusionar molt, però amb el temps vam veure que era molt complicada la localització. En uns anys vam decidir de canviar a la localització actual, al Carrer Venero.

Ja estem a punt, i ara que?

Doncs es va establir uns principis directrius que marcaran la trajectòria de la nostra Cooperativa i que es poden trobar dins els nostres estatuts:

Som un grup de persones que estem unides en la Cooperativa ecològica per:

  • Apostar pels productes ecològics i biològics i el bon tracte amb l‘ecosistema.
  • Apostar pel Comerç Just per evitar l’explotació humana i ambiental pagant un preu just i trencant la dinàmica comercial de les grans corporacions.
  • Apostar per la proximitat, pel productor català i petit, per la relació directa amb els productors, tot reduint els costos dels productes.
  • Lluitar contra les lleis comercials del neoliberalisme.

Les nostres sòcies no només formen part d’una cooperativa amb principis ètics, també lluiten des de diversos fronts (15M, ONG diverses, per l’1O i la República, etc.) en la millora de la nostra societat i arribem a consensuar que:

LA MANERA MÉS RÀPIDA DE SER REVOLUCIONÀRIA ÉS INTERCEDINT EN EL TEU CONSUM DIARI.

Si voleu celebrar amb nosaltres el nostre 10è aniversari (dins de la Festa Major) us esperem el proper diumenge 16 de setembre de 2018 a partir de les 11 del matí al c. Venero 12, on podreu gaudir de jocs per infants i persones adultes, i cap a quarts de dues us convidem a un pica-pica de productes ecològics.

US HI ESPEREM!!

Àngels i Marc (Socis 81 i 5)