Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí

La dita catalana ens diu, roda el món i torna al Born, en el nostre cas seria torna al Poblenou i us explicarem perquè diem això.

La Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí és una iniciativa que va sorgir entre l’Ajuntament de Barcelona –Districte de Sant Martí- i quatre entitats excursionistes del mateix districte: l’Agrupació Excursionista Icària, la Colla Excursionista La Senyera, la Secció Excursionista del Foment Martinenc i la Unió Excursionista Sant Martí de Provençals (UESMAP) i les dues primeres edicions de La Mostra les vàrem dur a terme al Centre Cívic Can Felipa.

Per circumstàncies tècniques  i a proposta de l’Ajuntament vam traslladar  La Mostra al Centre Cultural La Farinera del Clot, on hem estat durant 20 edicions, sense deixar el desig de poder tornar alguna vegada a Can Felipa, i enguany, finalment i gràcies a la Coordinadora d’Entitats del Poblenou hem aconseguit aquesta fita.

La nostra història comença en unes reunions de les entitats excursionistes del districte a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Compartíem l’afany de col·laborar entre totes en projectes comuns que ens omplissin i al mateix temps cobrissin un espai en el món de l’audiovisual i la fotografia. Era un món audiovisual molt incipient, parlem d’abans de 1997, malauradament dos membres de la UESMAP van patir dos accidents de muntanya i els vam perdre.

Aquest fet ens esperonà a mantenir converses amb el districte de Sant Martí i a endegar La Mostra, l’any 1997. Més tard en la 3a edició s’hi va afegir Cordada. Agrupació Excursionista i Ecologista. En la desena edició es van afegir a l’organització Canyoning Club Punto Límite i Associació Esportiva Deu Dits, però més tard es van donar de baixa de l’organització. A partir de la 19a. edició només quedaren com a clubs organitzadors els quatre que vam iniciar la Mostra i ara en la 22a edició som l’Agrupació Excursionista Icària, la Colla Excursionista La Senyera i la Secció Excursionista del Foment Martinenc, els responsables de fer-la.Després d’aquesta introducció us expliquem en què consisteix La Mostra. Es tracta d’una exposició-concurs amateur i professional, tant de fotografia, com de projeccions d’audiovisuals en la qual les persones amants del món de la muntanya i de la càmera tenen l’oportunitat de mostrar les seves habilitats artístiques. A més a més, el fet que sigui una exposició també compleix amb les altres finalitats principals de la Mostra com són la divulgació, el coneixement i la dinamització del món excursionista, com també el seu entorn, la seguretat i el respecte a la muntanya per part de tothom. Tanmateix, és un lloc de debat de temes actuals i interessants.

La 22a edició de la Mostra que celebrarem aquest 2019 ha estat diferent de totes les altres, l’hem partit en dues: durant el mes de març vam dur a terme l’exposició i el concurs de fotografia al Centre Cultural La Farinera del Clot, el qual compta des de sempre, amb dos jurats: un de professional i un de popular. Els assistents podien votar les fotografies que més els hi agradaven de l’exposició que a la vegada concursaven per als 3 premis en memòria dels companys que ens van deixar: Antoni Moreno, Joan Ramon Buil –ambdós en accident de muntanya- i Jordi Hernández en un malaurat accident de moto. Per tant en l’exposició de fotografies que veureu en l’espai de Can Felipa ja hi trobareu les guanyadores de la 22a edició.

Hem intentat sobretot promocionar la part amateur d’ambdues disciplines, però també hi participen professionals de l’audiovisual, per això en aquesta disciplina tenim dues classificacions, una per als amateurs i l’altra per als professionals

Durant la Festa Major del Poblenou i des del dia 6 fins al 20 de setembre de 2019, realitzarem el concurs d’audiovisuals i podreu gaudir també de diferents conferències-col·loqui amb persones del món excursionista que han assolit fites importants, en totes les disciplines i amb qui podreu mantenir un col·loqui i fer-los les preguntes que més us interessin. El dia 20 de setembre es farà el lliurament de premis i la cloenda.

L’exposició de fotografies restarà oberta fins el dia 28 de setembre.

Al llarg d’aquestes 22 edicions hem comptat amb grans figures de la muntanya, l’escalada, l’espeleologia, el descens de barrancs i de les noves disciplines que s’han incorporat a la pràctica muntanyenca.

El món excursionista és un espai esportiu que ha estat oblidat durant el llarg dels anys i ens trobem que ara només és notícia pels accidents. Però és que no som diferents d’altres esports -tothom s’atreveix a fer d’entrenador de futbol i qüestionar les decisions dels professionals. Posem per exemple el futbol perquè és l’esport que mou més masses; per a un excursionista que vulgui fer una expedició a l’Himalaia és dificilíssim aconseguir suports i arribar a finançar-se i aconseguir els permisos pertinents.

El què està passant ara mateix és que els països dels que depenen les expedicions estan molt més per atreure les expedicions comercials que els deixen més diners, d’aquí venen les imatges que ens ensenyen les televisions i les xarxes. L’esperit competitiu està fent molt de mal a aquells que sentim la muntanya com un lloc de gaudi i que som coneixedors de les dificultats que comporta. Massa sovint veiem notícies de gent que ha de ser rescatada per no ser coneixedora de les seves limitacions. Està molt bé la promoció sempre i quan sigui realista.

Nosaltres, com a entitats excursionistes continuarem amb la nostra tasca de donar a conèixer i respectar la muntanya.

Us esperem a Can Felipa durant la Festa Major del Poblenou i desitgem que gaudiu de l’exposició i les activitats que us presentarem.

BONA FESTA MAJOR 2019

Agrupació Excursionista Icària – Colla Excursionista La Senyera – Secció Excursionista del Foment Martinenc