Aquest octubre torna el Festival Rellisquín!

Qui va dir que les segones parts no eren bones? Després de la bona acollida de l’any passat, el primer cap de setmana d’octubre organitzarem la segona edició del Festival Rellisquín, la mostra de cinema i ciutat que ens acosta projectes audiovisuals centrats en experiències urbanes. Les profundes dinàmiques de transformació que ha viscut el Poblenou en els darrers 30 anys ha fet que el veïnat sigui especialment sensible a les problemàtiques que provoquen aquests canvis. Les transformacions arquitectòniques, la substitució d’activitats productives, els canvis en els perfils econòmics dels veïns i les veïnes o els processos d’especulació i gentrificació, són alguns dels eixos que marquen la programació del nostra festival, sense defugir altres qüestions d’actualitat com els conflictes de gènere o la immigració.

Els projectes ens arriben d’arreu del mon perquè volem aprendre els uns dels altres. Volem veure realitats d’altres indrets per aconseguir construir una ciutat més humana, que posi (de veritat) les veïnes i els veïns al centre de les seves decisions. Les dinàmiques populars de base són la millor mostra de l’essència d’una cultura, un testimoni que s’ha de protegir i preservar i que esdevé un reflex de la vida incontrolable que es viu al carrer. El propi nom del festival n’és un exemple ben clar: el Rellisquín és una expressió creada al marge del nom oficial, un concepte que corre el perill d’oblidar-se davant dels canvis que estem patint.

El Festival Rellisquín està impulsat per la plataforma Taula Eix Pere IV i compta amb la participació de tres entitats del barri dedicades a l’audiovisual: Produccions la Llacuna, Teleduca i Filmclub. Entenem que l’audiovisual té un pes fonamental en la nostra societat, i per això cal reforçar-lo com a eina d’educació, consciència, transformació i lluita social, uns valors que són indispensables per fomentar l’esperit crític de la ciutadania i enfortir la democràcia. L’audiovisual no pot ser només una eina d’entreteniment al servei dels interessos econòmics de les grans empreses. Per aquest motiu reivindiquem la recuperació d’una sala de projecció regular al Poblenou, un espai que va desaparèixer amb el tancament del Cinema Ideal el 1984. En l’actual context, marcat per l’oci audiovisual, és més necessari que mai tornar a obrir una sala de cinema al barri, autogestionada, que mostri obres audiovisuals de proximitat, independents i que ens acostin mirades al marge dels grans circuits comercials.

La programació d’aquesta segona edició del Festival Rellisquín es publicarà durant la primera quinzena del mes de setembre i estarà disponible al nostre web. Totes les projeccions seran gratuïtes i es realitzaran del 29 de setembre al 2 d’octubre a diversos espais del barri: el Centre Ideal, Can Felipa i el MUHBA Oliva Artés.

Us hi esprem!

Bona Festa Major i bon cinema per a totes i tots!