CAMINANT JUNTES CAP A UNES FESTES LLIURES DE VIOLÈNCIA

Un any més, tornem a estar de festa. I un any més, volem gaudir-la sense ser molestades, assetjades, atemorides… és a dir, en llibertat. Les nombroses agressions sexistes en espais festius o d’oci que regularment llegim als mitjans deixen clar que no podem baixar la guàrdia. Per això, un any més, moltes entitats del Districte ens hem organitzat i treballem per unes festes lliures d’agressions sexistes.

A l’Associació invia en som expertes. Hem complert ja 65 anys acompanyant a dones, infants i col·lectius vulnerables davant la violència, l’abús i la discriminació. 65 anys dedicades a treballar amb i per les dones, fent prevenció i sensibilització des d’un enfocament feminista i transcultural, denunciant la vulneració de drets i reclamant l’accés equitatiu a oportunitats socials, polítiques, econòmiques, laborals, educatives, culturals i de salut.

En el marc de tota aquesta feina, a la nostra entitat impulsem nombroses iniciatives per sensibilitzar la ciutadania sobre la xacra de la violència envers les dones. L’any passat, vam gestionar el Punt Lila d’informació sobre agressions sexistes durant les festes majors de Poblenou, després de conduir un procés formatiu específic per a les entitats del barri que va culminar en la creació d’un protocol de coordinació i acció durant els dies de celebració i en la constitució d’una Comissió de gènere.

També hem promogut cursos, xerrades, tallers i activitats informatives i lúdiques pel barri sobre violència i prevenció de l’assetjament sexual, hem celebrat concerts solidaris anuals i hem inaugurat l’exposició de fotos i obres d’art “Amor, parts del cos, violència, arbres tallats”, una mostra del treball realitzat per les residents dels recursos d’acollida de l’entitat per a supervivents de violència de gènere, amb la qual reflexionen sobre la violència i la vulneració de drets.

Enguany, hem anat un pas més enllà i hem creat un esdeveniment anual contra la violència masclista, la caminada solidària #PoblenouFaVia, una acció en col·laboració amb les entitats del barri que tindrà lloc el 8 de setembre, en el marc de les festes, com una celebració de la feina plegades i alhora com un recordatori anual del camí que ens queda per fer per aconseguir unes festes i una societat lliures de violència. Si voleu més informació sobre aquest acte, visiteu www.invia.cat.

La nostra feina, lluny d’acabar-se, s’incrementa i es diversifica amb els reptes que ens marca una ciutadania cada cop més exigent i que reclama canvis socials urgents. Juntes som més fortes, i juntes és com hem de caminar cap a una societat més justa i solidària i cap a uns espais compartits lliures de violència i abús. Garantir que totes puguem gaudir-los en igualtat, des del respecte i des de la celebració de la diversitat és una fita fonamental per a que una festa sigui realment una festa. Aquest és el nostre repte i responsabilitat.

Bones festes majors lliures de violència!

Comissió de Genere de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou

Associació Invia