COMISSIÓ D’HABITATGE DEL POBLENOU

Des de la Comissió d’Habitatge del Poblenou, espai obert de col·lectius, entitats i veïnes del Poblenou pel dret a l’habitatge, volem reivindicar les Festes Majors del nostre barri com a un dels millors moments per a recuperar l’espai públic, un espai que és de tothom i que estem perdent. La Festa Major pot ser un moment de trobada i cohesió entre les veïnes que ajudi a establir vincles i teixir xarxa veïnal per fer front al canvi forçat de model de barri que se’ns imposa des de les grans empreses especuladores. Defensar el barri d’aquest canvi és la principal activitat que realitzem des de la Comissió d’Habitatge.

No és res de nou que cada vegada la vida al Poblenou és més costosa.. Les problemàtiques que denunciem des de la Comissió d’Habitatge són diverses, tot i centrar-nos en la problemàtica d’aconseguir habitatges dignes, viure dignament al barri va més enllà de poder tenir un pis. Perquè, en quins àmbits ens pot arribar a afectar aquest canvi de model de barri?

Ens pot afectar en les pujades dels preus en els lloguers dels nostres habitatges. Aquestes pujades de preus han fet marxar de casa seva a un elevat nombre de veïnes en els últims anys, per culpa entre d’altres, de fons voltors que compren edificis sencers. No han estat unes marxes agradables ni volgudes, han estat uns desnonaments invisibles totalment permesos per lleis injustes, fetes des d’administracions cada cop menys properes a les persones, i més als interessos dels grans capitals. Aquests grans capitals que es dediquen a comprar edificis sencers i, sense pensar en les vides que hi habiten, desposseeixen de casa seva a les persones per fer amb elles negoci, posant els diners per sobre de la vida.

Per si no en tenim prou, el canvi de model de barri comporta, inevitablement, canvi de persones que hi viuen. Una substitució social o gentrificació. la conseqüència directa d’encarir els preus d’habitatge i sòl és que les veïnes de classe treballadora hagin de marxar, deixant pas a persones d’un nivell adquisitiu superior que puguin permetre’s viure-hi. De vegades, ni tant sols és per viure-hi, ja que si un efecte estem notant al barri és l’augment massiu de places turístiques i, per tant, de turistes. Així doncs, tenim un barri que està canviant en dos sentits, per una banda, per convertir-se en un barri de gent amb poder adquisitiu alt i, d’altra banda, enfocat al turisme de masses.

Aquests canvis no són immediats, tot i que ja podem veure alguns dels efectes, com els abans esmentats. Però també d’altres, com per exemple el canvi en els comerços del barri. La majoria de comerços de proximitat ja no existeixen. Les grans superfícies i botigues enfocades al turisme comencen a guanyar terreny a les petites botigues de tota la vida.

Les persones que vivim al Poblenou, cada cop tenim menys espai, ja no som tant importants, el negoci està en el turista.

Segur que en podem trobar més exemples de la transformació forçada del Poblenou, com l’enderrocament d’edificis que haurien de ser patrimoni, per construir-hi hotels o oficines, gràcies al projecte 22@. Però també volem parlar de solucions;

Es necessita mes habitatge de protecció oficial i social, per garantir l’accés a les veïnes que ja hi viuen de tota la vida i no poden permetre’s els preus actuals, fent front d’aquesta manera al procés gentrificador i de substitució del veïnat, tal i com s’està demanant i reclamant des dels processos participatius oberts del Repensem 22@ i del Transformem el 22@, que s’arribi al 30% d’habitatge protegit com a mínim, enlloc de l’actual 10% de tot el 22@, clarament insuficient.

Totes aquestes problemàtiques les tractem a les reunions de la Comissió d’Habitatge i intentem fer tot allò que estigui a les nostres mans. Una de les feines que intentem fer des de la Comissió és informar i difondre la realitat, per això en aquests últims mesos hem realitzat diverses assemblees obertes a la Rambla per compartir amb les veïnes les preocupacions i formar comissions de treball per abordar temàtiques específiques. També recolzem a les veïnes amb problemes, ens posem en contacte amb aquelles persones que pateixen problemàtiques greus i fem un acompanyament del cas, com va ser el dels blocs del carrer Trueta amb Badajoz, comprats per fons d’inversió, van fer fora a les veïnes per llogar-los a un preu més car. En aquest cas el procés va ser molt ràpid i no va ser possible aturar-lo, però vam fer visible el desnonament invisible de dues companyes que van haver de marxar i les vam acompanyar en una mudança protesta, una de les primeres de Barcelona, i que es comencen a fer servir com a recurs de visibilització d’aquesta problemàtica. Les veïnes no estem soles. Juntament amb la PAH, vam aturar dos desnonaments previstos pel dia 20 de juny al Poblenou. Vam recolzar la lluita del jovent reivindicant un habitatge digne per poder continuar vivint al barri, en la seva protesta a la Rambla del Poblenou, entre altres coses.

Per tot això, des de la Comissió d’Habitatge, animem a tothom a participar de les Festes Majors, a aprofitar qualsevol moment que signifiqui sortir al carrer i gaudir de l’espai públic, a teixir complicitats amb les veïnes i a organitzar-se davant qualsevol problemàtica. Si ho mirem com a problemes individuals no podrem fer-hi res, si veiem la globalitat del problema i l’abordem totes juntes aconseguirem grans victòries.

Per un Poblenou viu i reivindicatiu.

Ens pots trobar el primer divendres de cada mes a les 19h al Casal de barri de la Rambla del Poblenou

Comissió d’Habitatge del Poblenou

habitatge@elpoblenou.cat