Fem Rambla
Hem passat de la protesta a la proposta.
Aquest 2014 escoltarem el pregó en una Rambla del Poblenou que ha estat testimoni de com la força i el consens veïnal aconsegueixen canviar les coses. De com el treball i l’esforç comú han creat una nova forma de participació ciutadana que coneixem com Fem Rambla. Un grup de treball que format per veïns i veïnes i amb la col·laboració d’entitats i associacions diverses del barri, ha aconseguit donar veu a la gent del Poblenou per decidir com volem que sigui un dels nostres racons més emblemàtics. Aquest any, els portaveus de la plataforma Fem Rambla són els encarregats de donar el tret de sortida a la Festa Major, i en aquesta entrevista ens expliquen una mica més com ha estat de llarg el camí que han recorregut fins avui.
Fem Rambla neix a l’abril del 2013 quan un grup de veïns i veïnes surt al carrer per aturar les obres d’asfaltar les rotondes. Com va ser concretament?
Hi ha un component darrere. Anteriorment s’havia asfaltat la rambla sense consultar-ho i a molta gent no li havia agradat. Però en aquells moments no es va reaccionar.
La Comissió de seguiment de la Rambla va expressar el seu desacord, però així es va quedar. De cop i volta van arribar els cartells que anunciaven el canvi de paviment de les rotondes, també sense consulta prèvia, i aquest sí que va ser el punt d’inflexió.
La gent a través de xarxes i altres mitjans va fer córrer la veu de la convocatòria perquè el dia just d’abans de començar les obres es retirés el material, i al dia següent s’aturessin amb una altra convocatòria pacífica.
Què succeeix a partir d’aquest primer moment de protesta?
Amb aquesta trobada de veïns es van aturar les obres i va començar el moviment a partir d’assemblees com la de Can Saladrigas, i d’aquestes primeres va néixer un petit grup dinamitzador per tal que la gent participés amb el tema de la Rambla.
Decidir com volíem la Rambla a partir de jornades i assemblees i així presentar una proposta per mostrar al regidor del Districte. I aquí estem ara. Hem aconseguit que les obres que s’engegaran a l’octubre no arribin només fins al carrer Fernando Poo, sinó fins al Passeig de Garcia Fària i d’acord als interessos comuns. Ha sigut una nova manera de treballar i de participar tots el veïns. Els poblenovins ens podem sentir molt orgullosos. Entitats com la FAVB i el CAB han definit Fem Rambla com un procés referent.
Quines són les característiques innovadores que el diferencien?
En el moment en què decidim aturar les obres el que sabem es que no volem iniciar un moviment per aturar-les i prou, sinó una acció representativa de com volem la Rambla. L’element innovador és que hem passat de la protesta a la proposta. Hem convertit un moviment on fins fa poc el més habitual era dir “no volem això” a dir “anem a construir el que volem”. Aquesta és la primera gran innovació. La següent és combinar de forma compromesa i respectuosa veïns i veïnes amb professionals que han col·laborat amb nosaltres sense cobrar, com UrbanIN+. També durant el procés les propostes han estat molt respectuoses i pacificadores. Això no vol dir que tots haguem estat d’acord en tot, però s’ha arribat a consensos importants.
Els poblenovins ens podem sentir molt orgullosos.
Heu aconseguit més de 1700 firmes de recolzament i heu realitzat més de 450 enquestes al barri, per Internet i presencials. Amb els resultats de les enquestes i de les assembles heu anat elaborant la línia que després el grup de treball anàveu desenvolupant. Però no tot ha estat fàcil…
Ha estat un camí molt llarg i de diferències amb el Districte, però també de consens veïnal i amb un diàleg final amb el Districte. Ha estat un camí bastant dur, ha costat molt, però les conclusions de Fem Rambla s’han desenvolupat sota consens i de forma seriosa. Amb molts pocs mitjans hem tret un bon procés participatiu en el qual tothom qui ha volgut ha pogut participar, ja que no s’ha posat mai cap dificultat a qui ha volgut sumar-s’hi.
Quines característiques té la Rambla que volem els veïns?
Volem una Rambla com la que coneixem. És a dir, el criteri seguit és el d’una Rambla tradicional, la nostra Rambla, la Rambla on hi puguem estar i on hi hagi molts usos.
La Rambla del Poblenou és com la plaça major del barri. Pensem en una Rambla que no sigui trista ni estigui buida però amb un límit. El punt de més controvèrsia ha estat el soroll, perquè volem una Rambla animada però també tranquil·la on els veïns puguin descansar. Hi ha hagut una part molt maca i molt positiva en el procés, que és que la gent no ha anat als màxims. Tots els que han participat han volgut evitar creuar límits.
Heu aconseguit encaminar les obres de la Rambla cap a les necessitats reals del veïns. En què esteu centrats ara?
Estem treballant en el Pla d’Usos i l’ordenació singular. És a dir, estem fent una proposta de les coses que ens agradarien i quines modificacions creiem que són adients per la Rambla del Poblenou pel que fa a les terrasses i establiments de restauració, així com pel que fa als usos diversos: músics a la Rambla, firaires, etcètera. També farem el seguiment de les obres que començaran a l’octubre. Vetllar perquè es facin d’acord amb el que hem acordat.
El procediment participatiu de Fem Rambla ha demostrat que les coses es poden fer de forma diferent. Es pot aplicar en d’altres àmbits del barri?
Sense clonar-lo exactament. Està clar que molts procediments d’aquí podrien aplicar-se en d’altres casos o àmbits, però no es pot fer el mateix camí exacte que s’ha seguit aquí. Especialment perquè no tots els projectes tenen el mateix caire identitari al barri com la Rambla, i cada procés és diferent. Creiem que ha de servir de guia de com ha de ser la participació ciutadana, ja que abans de Fem Rambla, la participació veïnal no s’aplicava igual en els projectes.
Si voleu conèixer millor el treball Fem Rambla visiteu-los a: http://femrambla.wordpress.com