On farem la foguera l’any que ve?

Cal un lloc estable i adequat per fer la Foguera de sant Joan al Poblenou.

La festa més significativa que tenia el Poblenou, després de la Festa Major, podríem dir que era la Revetlla de Sant Joan: era absolutament normal passejar pels carrers i trobar-se amb una foguera a cada racó del Poblenou. Actualment, encara és una festa àmpliament celebrada per tota la societat i amb múltiples facetes: balls, revetlles, coca, xampany, musclades, petards, fogueres… Són, però, les FOGUERES DE SANT JOAN, l’element més característic d’aquesta celebració que compartim amb tota una cultura ancestral europea (de Finlàndia a Galicia, passant per Perpinyà). Alhora és també el tret de la festa més amenaçat de desaparèixer en medis urbans.

Les comunitats existeixen perquè comparteixen un extens patrimoni que els és comú.
La celebració integral de la festa de Sant Joan és un patrimoni cultural de la nostra societat i, com a tal, cal tractar-lo per assegurar-ne el bon estat que permeti desplegar-ne totes les seves qualitats integradores. La principal problemàtica que implica l’encesa de FOGUERES DE SANT JOAN en el medi urbà és la seguretat de persones i béns.

Per tant, amb la intenció de garantir l’encesa de les fogueres de Sant Joan, fa temps que la Colla del Drac i altres entitats del Poblenou demanem que s’habiliti un lloc per poder fer-hi la foguera sense impediments. Arran d’aquesta proposta, l’any 2008, el Districte de Sant Martí es va comprometre a fer un espai adequat per fer la foguera: als futurs Jardins de l’Arenal de Llevant. Aquest projecte no es va poder dur a terme perquè els enginyers del Banc de Sang i Teixits van avisar que sota el solar previst per aquesta finalitat hi havia els dipòsits de nitrogen del Banc.

Ara hem trobat un nou emplaçament que volem que sigui ja el definitiu i estable. És el solar situat entre el carrer de Perelló, la Rambla del Poblenou i el passeig Calvell. Ja fa tres anys que es fa la foguera de Sant Joan en aquest lloc. Que, a més, coincideix en proximitat amb una gran revetlla amb sopar i música que organitzen altres entitats del barri.
La foguera que s’hi fa és el punt d’arribada de la Flama del Canigó al Poblenou, que és portada en cercavila pel Fènix del Poblenou, acompanyat per la percussió i el seguici del Fènix.

S’ha pogut comprovar que el solar situat entre el carrer de Perelló, la Rambla del Poblenou i el passeig Calvell és un bon lloc per a fer-hi la foguera de Sant Joan, ja que en tres anys no s’ha produït cap incident, ni cap dany a cap persona o cosa.

Si vols donar suport a la proposta, entra al lloc www.dracpoblenou.cat

Colla del Drac del Poblenou