FESTIVAL RELLISQUÍN Cinema, ciutat i compromís

Les transformacions arquitectòniques, la substitució d’activitats productives, els canvis en els perfils econòmics dels veïns i les veïnes o els processos d’especulació i gentrificació, són realitats que hem patit en primera persona al Poblenou durant els darrers 30 anys. Aquesta dinàmica ha provocat que el nostre barri sigui sensible a les problemàtiques ciutadanes que se’n deriven, com són la pèrdua del patrimoni històric o la dificultat per seguir vivint a la pròpia zona, entre d’altres. Per aquest motiu hem decidit crear al Poblenou aquest esdeveniment cinematogràfic, un festival que ens acostarà obres audiovisuals d’arreu del món que giren al voltant d’experiències urbanes. Volem, així, aprendre els uns dels altres per aconseguir viure en unes ciutats més humanes, que posin (de veritat) les veïnes i els veïns al centre de les seves decisions. El propi nom del festival és un bon exemple de la nostra filosofia: el Rellisquín és una expressió popular, creada al marge del nom oficial, un concepte que corre el perill d’oblidar-se davant dels canvis que estem patint. Les expressions populars són la millor mostra de l’essència d’una cultura, un reflex de vida al carrer incontrolable, uns testimonis que s’han de protegir i preservar. 

El Festival Rellisquín està impulsat per la plataforma Taula Eix Pere IV i compta amb la participació de quatre entitats del barri dedicades a l’audiovisual: Produccions la Llacuna, La Selva Ecosistema Creatiu, Teleduca i Filmclub. Entenem que l’audiovisual té un pes fonamental en la nostra societat, i per això cal reforçar-lo com a eina d’educació, consciència, transformació i lluita social, valors indispensables per fomentar l’esperit crític de la ciutadania i enfortir la democràcia. L’audiovisual no pot ser només una eina d’entreteniment al servei dels interessos econòmics de les grans empreses. Volem que aquest festival ajudi a reforçar la cooperació i la col·laboració més enllà del benefici econòmic. Reivindiquem la consciència històrica, social, política i activista dels veïns i les veïnes. I per tot plegat, volem que el Festival Rellisquín sigui una eina per recuperar una sala de projecció regular al Poblenou, un espai que va desaparèixer amb el tancament del Cinema Ideal el 1984. En una societat on l’audiovisual hi juga un papel central, és més necessari que mai tornar a obrir una sala de cinema al barri, organitzada de forma autogestionada i que pugui mostrar obres audiovisuals independents, que ens acostin mirades al marge dels grans circuits comercials. 

Tota la programació del Festival Rellisquín la presentarem el dimecres 15 de setembre a les 13:00 al MUHBA Oliva Artés i les projeccions es realitzaran el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre al mateix MUHBA Oliva Artés i a Can Felipa. Consulteu tota la informació al web https://festivalrellisquin.org/

Bona Festa Major i bon cinema per a totes i tots!

Festibal Rellisquín