DEL POBLENOU ALS PAÏSOS CATALANS, CREEM MOVIMENT, ALLIBEREM-NOS!

Enguany, l’Octubre, Casal Independentista de Poblenou complim els 25 anys de vida com a entitat. Un mes d’abril del 1996 un grup de joves fundaven l’Ateneu Popular Octubre en un local situat al número 300, del carrer Pere IV. 

25 anys no es compleixen cada dia, així que des de l’assemblea del Casal, fa uns mesos que estem preparant la celebració del nostre aniversari durant aquest 2021 i part del 2022.  I és què ho volem celebrar magníficament, us en fem cinc cèntims! Realitzarem una sèrie de quatre murals en carrers del barri sobre diferents eixos que ens defineixen com a col·lectiu (independentisme, socialisme, feminisme i Poblenou); un concert amb grups que ens han acompanyat al llarg dels anys, trobades amb les sòcies i exsòcies, exposicions de cartelleria, la publicació d’un llibre sobre la història de l’independentisme combatiu al Poblenou, editarem nou marxandatge (samarreta, bossa de tela, adhesius, pins, etc), entre altres iniciatives. Una campanya certament ambiciosa, però comptarem amb l’ajuda de la vuitantena de sòcies del  nostre casal i de les entitats que ens acompanyen. 

25 anys d’existència donen per molta vida, moltes històries individuals i col·lectives.  A finals de segle XX ,el feixisme atacava als col·lectius antisistema com el nostre, sovint amb la col·laboració de l’Estat i nosaltres responíem creant espais d’unitat d’acció amb l’esquerra independentista i els moviments anticapitalistes de Barcelona i del país. A inicis del segle XXI lluitarem contra l’especulació urbanística a través de la Coordinadora contra el 22@; també contra les reformes laborals dels governs del PP i PSOE sumant-nos a les vagues generals des del barri alhora que les dones del Casal s’organitzaven de manera autònoma (Dones d’Orgull Bolxevic, grup de dones La Fàbrica Roja, i aDONA’t); promovíem la cultura catalana amb l’organització el Correllengua al barri, el certamen literari Llibre i Martell, el concurs fotogràfic de Fes Major Objectiu Poblenou; creàvem alternatives a l’oci capitalista amb la promoció d’una Festa Major alternativa, la cercavila per Carnestoltes  o ens sumàvem a les Festes de Maig amb la Botifarrada Popular; amb la cooperativa gastronòmica Ítaca experimentàvem amb l’economia social ai solidària, i lluitàvem per la llibertat participant de la consulta popular sobre la independència d’abril del 2011 i del referèndum d’autodeterminació d’octubre del 2017.

En aquests anys hem teixit aliances amb altres col·lectius i projectes del barri i de la ciutat. Tants, que ens seria impossible anomenar-los a tots aquí, però volem expressar-vos el nostre agraïment per haver fet part d’aquest camí amb nosaltres i pel camí que encara podrem fer junts. 

Durant tots aquests anys l’Octubre ens hem hagut d’anar movent d’un punt a l’altre del barri:    expulsats del nostre primer local del carrer Pere IV per l’obertura de la Diagonal, ens traslladarem al carrer Badajoz 23, d’on marxarem per l’increment del lloguer l’any 2008,  La cooperativa Ítaca ens acolli un temps fins que trobarem un nou lloc al carrer Amistat, d’on la turistificació del barri ens n’expulsa l’any 2015. Des de llavors hem arrelat al carrer Badajoz, 86, on  hem conegut molt bona gent, gràcies també a vosaltres!

 No és habitual  que una associació es mantingui activa tants anys, a no ser, que passi per un procés de renovació constant, de revisió i millora. Després de 25 anys pensem sincerament que la nostra entitat ha fet una contribució important al teixit associatiu del barri, al seu creixement i reforçament, i la nostra intenció és seguir-ho fent els anys que calguin. Fins a guanyar, pel triple alliberament, nacional, social i personal!

 

L’Octubre, Casal Independentista del Poblenou