No em fotràs la festa, Juntes respondrem!

El passat mes de juny, Poblenou Feminista torna a caminar. Som un espai de dones del barri del Poblenou creat l’any 2015 degut a la convocatòria de la Vaga de Totes, una crida a totes les dones a nivell Estatal a visualitzar els treballs invisibilitzats de cures i reproductius que, a dia d’avui, seguim duent a terme -molt majoritàriament- les dones.

Ara, ens tornem a reunir amb l’objectiu de generar un espai de trobada, cura, reflexió i acció per tal de treballar conjuntament des del barri i des d’allò que ens uneix: les desigualtats i opressions que sentim diàriament pel simple fet de ser dones.

No és casualitat que aquest espai reaparegui just abans de la Festa Major del barri, ja que, com a dones, ens sentim molts cops vulnerables en contextos d’oci i de festa, al ser espais propensos a produiir-se agressions sexistes, on aquests abusos es justifiquen i legitimen.

Creiem, però, que elaborar un protocol d’actuació davant d’agressions sexistes ha de ser fruit d’un procés de debat, reflexió i treball, que companyes d’altres barris ja han fet – i on ben aviat ens sumarem -, però que enguany no ens prenem com a objectiu a assolir.

Aquesta Festa Major impulsem una campanya preventiva amb el lema “No em fotràs la festa, Juntes respondrem!”.

Volem evidenciar que les agressions sexistes que es produeixen als espais de festa, i que són una forma més de la violència que s’exerceix sobre les dones, no són fets aïllats, sinó que formen part d’aquesta opressió que patim fruit del sistema patriarcal en què vivim. Posem de manifest que la responsabilitat d’aquestes agressions no és de les dones, sinó que l’únic culpable de que es produeixin és el masclisme i tots aquells que s’aprofiten de la posició de poder que aquest els dóna. I ens organitzem per plantar-li cara i per sentir que no estem soles. Perquè juntes som més fortes!

Volem visualitzar Poblenou Feminista i reivindicar-lo com a espai segur i de dones al barri. Convidem a totes les dones que ho vulguin a formar-ne part. Per això, aquesta campanya constarà de diferents accions en el marc de la Festa Major del barri, de les quals en destaquem dues.

La primera, la celebració d’un acte el dijous 7 de setembre a les 19.30h a la Plaça de Can Felipa, on compartirem amb companyes d’altres assemblees de diferents barris l’experiència d’elaboració d’un protocol d’actuació davant d’agressions sexistes.

I la segona, l’elaboració d’un material gràfic que consta de cartells de denúncia on es reflecteixen algunes d’aquestes situacions que, malauradament, patim com a dones i que s’accentuen en el marc de festes, i que no tolerarem. Tríptics amb algunes indicacions possibles en cas de patir o presenciar alguna agressió sexista, amb l’objectiu de, d’una banda, donar eines a la dona agredida i, de l’altra, responsabilitzar-nos a totes i tots del fet d’aturar aquestes possibles agressions. I pancartes de visualització d’aquest espai de dones i de condemna a les agressions sexistes i la violència masclista en general.

Així doncs, des de Poblenou Feminista volem traslladar-vos consciència i empoderament, perquè les actituds masclistes només podrem eradicar-les si tots i totes prenem responsabilitat en aquesta lluita. Cadascú, des de la seva posició.

Dones, us desitgem una Festa Major lliure de sexisme! On us sentiu lliures de mirades que jutgen, de mans que no heu demanat que us toquin, de cossos que ocupen tot l’espai i amb qui mai heu demanat ballar, de complicitats que consenteixen, i d’errònies justificacions amb olor d’alcohol i gust de drogues.

Que la ràbia sigui la nostra força! No estàs sola. No estem soles!

Per una Festa Major del Poblenou LLIURE de MASCLISME!

Si vols formar part de Poblenou Feminista i fer crèixer aquest espai de dones al barri, contacta amb nosaltres a través de: poblenoufeminista@gmail.com

Poblenou Feminista