Pregoner: Agrupació Excursionista Icària, amor a la muntanya

Obro la porta del número 184 dels baixos del carrer Llull. Allà m’esperen cares somrients, he quedat per parlar amb els pregoners d’aquesta Festa Major, els pregoners del 2017.

Es tracta de l’Agrupació Excursionista Icària que el passat 16 de juny del 2016 va complir 100 anys! Felicitats!

Van néixer com a secció excursionista del Centre Esportiu Júpiter i, el 1921, es van acabar constituint com a agrupació que continuava el seu camí independent des del Passeig del Triomf, 50.

Ara s’estan en un local de propietat comprat entre tots els socis, no han de patir per una pujada de preu del lloguer com moltes altres associacions i agrupacions.

Són emblemàtics i importants, la seva trajectòria ho demostra, com també ho fan els reconeixements rebuts: la placa del centenari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), la de la Federación Espanyola de Montañismo (FEDME), el Premi Sant Martí i la placa del centenari de Sant Martí entre d’altres.

Activo la gravadora i apareix la primera pregunta que em ve al cap, la que em neguiteja quan penso en un grup d’excursionistes caminant per les ombres de la muntanya: “Us heu perdut alguna vegada?”

La deixo anar i ells l’agafen al vol, com qui agafa una corda per ascendir una paret. No em cal preguntar res més, m’expliquen allò que més s’estimen, allò que forma part de les seves vides.

Ens hem perdut moltes vegades, a la muntanya i a la vida. Sempre, però, hem sabut trobar el camí de tornada.

Ara estem trobant el camí una altra vegada, perquè les entitats tenen moltes pujades i baixades i moltes s’han perdut en els anys. La gent es fa gran i de vegades els lls no els segueixen i es produeixen talls generacionals. Nosaltres ens estem transformant, ens estem adequant als temps actuals perquè això no passi.

Va haver-hi un temps on la gent només tenia l’Agrupació i poca cosa més com a opció d’oci. Ara és molt diferent, avui dia es munten un grup de whatsapp i en un tres i no res tenen una excursió organitzada amb tots els detalls tancats. Afortunadament, actualment, realitzar qualsevol esport és possible gràcies a un gran ventall d’opcions.

Per això, ara que hem arribat als 100 anys, tenim un repte molt important, resoldre aquesta nova etapa oferint un munt d’activitats noves que volem compartir amb tots aquells que s’acostin al local per commemorar la nostra trajectòria. Durant tot aquest any de celebració hi ha hagut activitats pròpies del centenari, i a partir de l’octubre tindrem d’altres de noves: B , escacs, balls en línia, senderisme, ping-pong o tennis taula, pista d’slot per a curses d’escalèxtric, fotogra a…

A banda, per descomptat, tenim les activitats de sempre, les de tota la vida, com per exemple una sortida de senderisme, que farem el 22 d’octubre, a Castellar de n’Hug i Gombrèn. També fem una sortida cultural al trimestre, la pròxima serà al País Basc. A totes es pot apuntar qui vulgui, no són activitats tancades pels socis, són per a tots aquells que estiguin disposats a caminar i a passar-ho bé.

Tenim imaginació i pocs diners, però moltes ganes i moltes coses a fer. Col·laborem amb festivals francesos i ja fa vint anys que muntem la Mostra d’audiovisuals i fotogra a de muntanya de Sant Martí, i ho continuarem fent. La Mostra dura quinze dies, cada dia hi ha conferències gratuïtes a la Farinera del Clot, amb col·laboracions d’alt nivell com la d’Alex Txikon i Ferran Latorre que ja ha assolit els 14 cims de 8.000. El 2018 serà del 10 al 24 de març i esperem que hi vingui molta gent a veure i a sentir coses interessants.

Estem contents, feliços d’aquests anys. Hem viscut molt, moltíssim. Com dèiem a l’inici ens hem perdut en la neu, en la boira i sota l’aigua fent espeleologia. Hem fet sortides, hem fet competicions d’esquí de fons amb la benemèrita perquè no hi havia ningú més amb qui competir, hem “puat” gent amunt perquè no es veien capaços de continuar el camí, hem fet classes clandestines de català quan estava prohibit parlar-lo, hem hagut de tenir la presència de la Guàrdia Civil dins del local vigilant-nos per poder fer les assemblees de socis… Un munt d’històries i anècdotes que formen part de l’engranatge de l’Entitat i que ens fan créixer i continuar endavant per a poder viure moltes més.

Hem estat xerrant molta estona, tot però no hi cabria en aquestes pàgines. Per això els demano una frase, una paraula, un eslògan, allò que signi ca per a ells l’Agrupació. No s’ho pensen gaire: “Amor a la muntanya”.

I amb aquest amor incondicional em quedo i vull que us quedeu vosaltres. He descobert moltes coses, molts sentiments, moltes històries. Des d’aquestes paraules, jo només us puc fer una recomanació: Aneu-hi! Entreu en el local i entrareu en un món acollidor, com si es tractés d’un refugi de muntanya. La llar de foc, els bancs de fusta, les parets de pedra, les fotogra es de grups de gent somrients, trofeus, medalles, llibres… ns i tot, a l’interior, un rocòdrom i la primera biblioteca popular del Poblenou.

Però si hi ha un objecte protagonista i re ex de l’ànima de l’Agrupació, és una motxilla de lona que llueixen penjada a la paret. Una motxilla antiga, molt gastada, amb insígnies i banderoles cosides amb milers de signi cats i de vivències viscudes, una motxilla que, em diuen orgullosos, ha fet la volta al món.

Aneu-hi, és un lloc encantador que us encisarà.

Agrupació Excursionista Icària

Agrupació Excursionista Icària Carrer Llull, 184 08005 Barcelona Telèfon: 934 85 48 24 www.facebook.com/agrupacio.icaria

Àfrica Ragel