Voramar 50 anys, que continuï la festa!!

Enguany la festa major de Poblenou és el pòrtic d’una altra celebració. Passarem de celebrar la gran festa del barri a celebrar el 50 aniversari de l’Escola Voramar.

Voramar va néixer el 1966 per iniciativa d’un grup de famílies de Poblenou que cercaven la millor escola pels seus fills i en no trobar res que els fes el pes, van optar per iniciar aquest projecte. El primer curs es va iniciar l’Octubre de 1966 i des de aleshores, quasi 2000 alumnes hi ha cursat els seus estudis obligatoris.

No deuria ser fàcil, al 66 teníem un franquisme inamovible, una escola nacional encarcarada, la llengua i la cultura catalana totalment marginada de la vida pública i de l’ensenyament, i en aquests context, una colla de veïns del barri, de manera silenciosa, s’inventen una alternativa i la posen en marxa, demostrant una gran determinació per passar de la queixa a l’acció.

Des de l’inici, Voramar ofereix als veïns de Poblenou una  bona opció d’ensenyament, sempre  amatent a les noves propostes pedagògiques i adaptant-se als nous reptes d’una societat en transformació. Els mestres de Voramar cerquen equilibrar els continguts amb  les habilitats,  les actituds i els valors, i al llarg d’aquests 50 anys la seva motivació ha estat sempre la formació de la persona.

En la celebració d’aquesta efemèride, fem balanç dels anys viscuts i en surt una sensació de satisfacció per la feina feta, pel projecte tan ben consolidat i sobretot d’agraïment per a totes les persones que de manera desinteressada hi han contribuït.

Agraïment als Patrons i socis fundadors per la iniciativa, l’abnegada dedicació  i l’acompanyament al llarg de tot aquest temps. Als Directors, equips pedagògics i mestres per la seva professionalitat, la voluntat de fer-ho be i l’amor als alumnes i al col·legi. A les famílies per fer-nos confiança i per organitzar-se a través de l’AMPA. A tots els entrenadors d’esports per tants èxits  en Handbol, Basket i Hoquei promovent el joc net i el treball en equip. A tots els treballadors de cuina i serveis que han vetllat pels hàbits saludables en alimentació i higiene dels nostres alumnes, han mantingut les instal·lacions i els números sempre a punt. Als monitors de colònies i extraescolars que han vetllat de les activitats complementàries, sempre educatives. I molt especialment als companys de Patronat i a l’equip gestor actual de Voramar per la seva inquietud i dedicació per millorar l’escola de manera continuada i exigent.

De la mirada cap endavant en surt la preocupació per com ha de reaccionar l’escola a la gran transformació de la societat actual. Com s’ha d’evolucionar pedagògicament? Com aprenen millor els nens del segle XXI?  Com gestionem el compromís entre tradició i globalització? Quins son els continguts prioritaris? Com s’ha d’organitzar el temps i els espais dins l’escola?. Per sort Voramar no està sola en aquest procés i són moltes les escoles, mestres i pedagogs que estan fent el mateix trajecte. Voramar està atenta a aquestes iniciatives i internament també reflexiona al voltant de la comissió Voraenllà.

Però la celebració dels 50 anys ha de ser principalment una FESTA i és per això que hem preparat pel curs 2016-17 un programa d’actes que ens agradarà compartir amb tot el barri.   Començarem amb un emotiu inici de curs convidant a passar una estona amb els nostres alumnes, alguns dels alumnes que ara fa 50 anys, van entrar a Voramar per primera vegada. Tenim prevista una festa amb tots els alumnes i famílies i ens agradaria que hi fossin presents tots els vells coneguts. Farem una exposició oberta al barri de records i rampoines que han estat presents a Voramar durant aquests anys. A l’abril estrenarem una cantata commemorativa i publicarem un llibre que glosa records i anècdotes d’aquesta etapa. Farem una conferència debat sobre els reptes de l’ensenyament i presentarem algunes conclusions de la iniciativa Voraenllà. Acabant amb una fi de festa durant les jornades esportives del 2017.

Com veieu, passarem de la Festa Major a gaire be un any  de festa pel 50 aniversari de Voramar. No  ens n’adonarem i serem de Festa Major altra vegada. Però entre una i l’altra esperem haver tingut l’oportunitat de celebrar junts l’aniversari d’aqueta entitat del barri que està contenta de fer 50 anys i espera fer-ne molts mes.

Visca Voramar!

Lluís Girbau i Sanz, President Patronat Voramar