40 anys de Festa Major en “democràcia”

Arribada la Festa Major, pel veïnat del Poblenou sempre són temps de records de temps passats però, enguany, volem recordar una fita: la Coordinadora d’Entitats del Poblenou fa 40 anys.

L’any 1975 amb la mort del dictador, s’obria una nova manera de fer. De mica en mica, la Festa Major passava d’estar en mans del règim feixista a mans del veïnat i les entitats del barri. Així, l’any 1977 va passar a ser plenament coordinada des de la Coordinadora d’Entitats, també gràcies a la reclamació de l’associació de veïns i veïnes a la revista Quatre Cantons. Cal també recordar que l’any 1974 es va recuperar la tradició d’engalanar els carrers, sent el passatge Cantí el primer en fer-ho. Per això, recuperem la salutació del programa de festes de l’any 1985, on la pròpia Coordinadora va ser la pregonera i en celebrava la fita dels 10 anys de la seva creació:

“És ja una tradició que aquesta salutació de Festa Major la faci el pregoner. Tanmateix aquest any és la coordinadora d’entitats qui us adreça aquestes ratlles.

Enguany la Coordinadora d’Entitats del Poble Nou celebra el desè aniversari i per això hem volgut que els membres d’aquella primera coordinadora siguin col·lectivament els nostres pregoners. No hi podran ser tots, l’amic Vallejo ens va deixar fa anys i des d’aquí li retrem el nostre homenatge. Així doncs el pregó i la present salutació no són fills de la mateixa ploma però sí de la mateixa història col·lectiva.

La Coordinadora d’Entitats neix en uns moments difícils i alhora esperençadors de la nostra vida pública. Coexistia aleshores la pervivència de l’anterior Cap d’Estat i de les estructures del seu règim amb les aspiracions cada cop més paleses dels ciutadans de llibertat i autonomia. La Coordinadora neix fent clarament costat a aquestes aspiracions al demanar la dimissió dels regidors dels “no” al català entre els que es trobava el del nostre districte Sr. Canalda. Posteriorment altres iniciatives han seguit en aquesta direcció democràtica i de catalanitat, recordem la participació en el Congrès de Cultura Catalana, la subscripció popular per al monument al Dr. Trueta, l’organització del Pa amb Vi i Sucre de la Llibertat, després reeditat dedicant-lo a l’esport.

En un principi formada per set entitats, que es reuneixen en el Bar els Traginers del carrer Catalunya, mal vista pels sectors més tradicionals del barri. En el temps de la transició amb la desaparició de la “Junta Municipal de Distrito”, la Coordinadora esdevé la única instància organitzadora de la Festa Major, s’incorporen nous grups com les comissions de carrers. Molts d’ells nascuts amb el suport fratern de la Coordinadora, i s’incrementa el nombre dels seus membres fins arribar els més de quaranta que amb grau de participació diferents avui la composen.

Avui amb la democràcia municipal consolidada i amb una composició tant diferent a la de l’any 1975 la Coordinadora ha de fer front a qüestions diferents a les d’aleshores. Retroba més aquell paper de coordinar. Però en temps de Festa Major quan tothom és més cofoi de pertànyer al barri i es palesa amb més força l’amistat entre els veïns, l’actual Coordinadora hauria de preservar el llegat fundacional de treballar per un barri més solidari”.

La Coordinadora d’Entitats del Poblenou,

Salutació, Programa de la Festa Major de l’any 1985.