Entitats de Cultura popular S.O.S. La nostra identitat està en perill!!

Malauradament, aquesta pandèmia ens està arrasant, i no només amb els perjudicis de tots aquells que ja no hi són i lamentablement dels qui marxaran, sinó pels danys que ens està causant psíquicament i de retruc socialment.


Les entitats associatives, en gran majoria, s’han vist perjudicades per no dur a terme les seves activitats, això ha fet que perdin en més o menys percentatge la seva musculatura associativa. Qualsevol acció cultural requereix un gran esforç per part de les entitats per obtenir un reduït resultat. Li hem de sumar la por i el respecte per sortir a realitzar activitats, i les restriccions sanitàries obligades per mirar d’aturar l’avanç de la malaltia. Tot plegat fa que ens trobem amb una societat associativa esgotada, amb una massa social debilitada, i no parlo només d’associacions de cultura popular, les esportives i de qualsevol altre àmbit també estan afectades.


Tan aviat com sigui possible caldrà posar fil a l’agulla per recuperar tota l’activitat associativa. No hem de perdre de vista que les entitats associatives formen part de la nostra societat, del nostre tarannà i son part del nostre patrimoni immaterial com a poble i en particular com a veïns i veïnes del barri i del districte de Sant Martí. Al Poblenou tenim entitats centenàries i moltes que passen dels vint-i-cinc anys. Són moltes les veïnes que formen part de més d’una entitat, o han format durant la seva permanència al barri de més d’una entitat encara que sigui en períodes diferents. El Poblenou és tradició i pioner el cooperativisme, cal recordar la quantitat de cooperatives obreres iniciades a principis del segle XX, o les actuals cooperatives de consum ecològic, fins i tot el primer edifici de gestió cooperativa engegat a Barcelona ha estat a finals de juliol al Poblenou. En el Poblenou i a Sant Martí, el seu veïnatge decideix associar-se, replegar-se, o com vulgueu dir-li, per tirar endavant, junts, projectes comuns i no és d’ara, d’aquests temps actuals, ja temps enrere era molt normal formà part de cooperatives o associacions en aquest Poble Nou.


Senyors de l’administració pública, som conscients que esteu fent tot el possible per ajudar-nos, però hem de prendre consciència que caldrà fer un esforç important per recuperar el teixit associatiu, que caldrà posar fil a l’agulla i no deixar-nos a ningú pel camí, que totes les entitats són importants i tenen la seva raó de ser. Que caldrà treballar plegades entitats, veïnes, administració i comerços, que els espais públics no han de ser exclusius de ningú, que tothom hem de tenir cabuda per les activitats tradicionals i aquelles que s’incorporin noves a l’espai públic.
Tinguem clar que no hem d’eliminar els nostres costums i les nostres tradicions que formen part de la nostra identitat, aquí, al Poblenou es fa festa al carrer, dos cops a l’any, totes les entitats, per Festa Major i Festes de Maig, que a les veïnes ens agrada trobar-nos en aquests espais i fer el sopar al carrer, com a Sant Joan, o petar la xerrada amb la resta de veïnes i conegudes del barri, la nostra festa és al carrer, amb les Cercaviles i correfocs per la Rambla, i som les veïnes que donem vida al barri amb les nostres festes, amb les nostres passejades, amb el nostre consum, amb la participació amb les entitats socials, cada cop més actives, però que han rebut un fort sotrac amb aquesta Pandèmia.


Tan sols quedaria recomanar que llegiu aquest article sobre associacions d’en Roger Buch https://xarxanet.org/opinio/val-la-pena-associar-se-i-tant-que-si