Tallers Oberts del Poblenou 20é Aniversari

Els TOP (Tallers Oberts de Poblenou) fan 20 anys: d’on venim, qui som, a on anem

Des de 1996 en què artistes del Poblenou, de naixement o d’adopció, varen formular l’acrònim TOP han passat 20 anys i, de llavors ençà, el projecte ha adoptat moltes formes, ha estat coordinat per diferents estructures, ha viscut, en definitiva, transformacions que, sense dubte, són derivades de les mateixes transformacions del barri. No podem separar la història dels TOP de la història del Poblenou.

Les últimes dècades del segle XX (anys 80 i 90) van ser testimonis de la deslocalització de les indústries del barri. Naus industrials, antigues fàbriques, es van buidar i varen deixar una imatge fantasmagòrica que encara avui dia persisteix. En aquests espais es va crear un univers creatiu i van fer de l’abandonament una oportunitat per a ser una altra cosa, un centre de creació connectat amb el món de l’art arreu del món. Avui, hi ha una xarxa artístic-intel·lectual de caràcter internacional impensable 20 anys enrere.

Els TOP des del moment en què van aparèixer, van ser una força que reivindicava el caràcter creatiu del barri existent des de la seva industrialització. Però també aspirava a crear xarxa entre tots els i les artistes existents al barri. Des de 1996 fins a 2002, els artistes s’autogestionaven: mostres artístiques als seus tallers i intervencions als espais públics buscaren, des de bon començament, posar veu als neguits i aspiracions dels i les artistes, del veïnat i dels nou vinguts. Durant aquest període va obrir-se una comunicació fluida i nodrida d’idees, impressions i coneixements. Es va enfortir el teixit associatiu dels artistes del barri, perquè es trobaven sovint per parlar-ne. I sempre ho feien des de la consciència de tenir una responsabilitat moral envers el Poblenou.

De 2003 a 2005 els artistes s’uneixen amb els veïns i veïnes i concentren les seves forces per salvar Can Ricart. Havien de fer pressió perquè se’ls considerés a l’hora de configurar el paisatge urbà. Entre el 2006 i el 2010 es torna a gestionar els TOP i es continua treballant any rere any per mostrar el teixit creatiu i per reivindicar tot allò que està passant al barri des d’un vessant artístic.

De l’any 2011 a l’any 2014, els TOP passen a ser coordinats pel FAD. La idea va ser la de coordinar-se amb la resta de Tallers Oberts dels barris de Barcelona, una idea apriorísticament convenient, però els resultats van ser superficials. Els TOP van perdre la seva personalitat pròpia; no va haver-hi retorn significatiu, ni pels artistes i pel barri; es va perdre la comunicació fluida entre els artistes i els centres de creació, és a dir, es van trencar les sinergies que des de 1996 s’havien generat, ja que era el FAD qui centralitzava els moviments. Seria injust dir, però, que tot durant aquest període va ser negatiu. En aquests tres anys, a una velocitat que va entorpir la comprensió d’una nova transformació al barri, tot s’ha de dir, nombroses empreses creatives, dissenyadores i dissenyadors, espais de co-working de professions liberals i espais creatius híbrids van assentar-s’hi. Això, clarament, aportava un plus important per a l’economia local i un nou paisatge social interessant i fresc.

L’any 2015 es decideix trencar amb el FAD i reprendre la xarxa, integrant aquests espais (els nou vinguts) a la idiosincràsia pròpia. Amb aquest esperit va néixer Poblenou Crea! Galeries d’art, botigues amb petits tallers creatius, espais de disseny, espais híbrids, tallers d’artistes i centres de creació varen conformar aquesta iniciativa en què es va crear un registre, un mapa d’espais i persones creatives per agrupar tota aquesta diversitat i, d’aquesta forma, crear noves sinergies.

Els poblenovins Antoni Yranzo i Eva Sans, aquest mateix any, varen realitzar una obra artística que anomenen “l’obra/símbol”, sota el nom de “El sismògraf de Poblenou”, les vides i les confluències artístiques al barri del passat i del present. Un treball exhaustiu d’investigació impulsat per l’artista Eva Sans per tal de no perdre de vista la nostra història, imprescindible per entendre el nostre present i per projectar el futur del rol del teixit artístic al Poblenou. L’exposició de l’any passat a Can Felipa, Poblenou Hàbitat Creatiu, donava compte d’aquesta realitat inserta a la vida del barri.

Enguany, 20 anys després del seu inici, els TOP s’integren a la xarxa Poblenou Crea! (PNC!), com a esdeveniment principal d’aquesta. El seu objectiu és no perdre aquest caràcter reivindicatiu i de connexió amb el barri i amb el seu veïnat. Els Tallers Oberts del Poblenou són aquest any tallers d’artistes dintre d’aquesta plataforma d’entitats creatives. És el vessant més reivindicatiu del teixit creatiu que conforma la xarxa; mirant, però, d’establir lligams amb la resta d’espais que agrupa la plataforma.

Els espais que hi participen activament, organitzen activitats obertes que combinen les activitats quotidianes amb l’actitud festiva i, tanmateix, s’integren aquest any 2016 a la Festa Major del Poblenou, la festivitat anual més important; perquè els TOP és part del barri i vol (i pot) ser una eina per afrontar tot allò d’important per a la bona convivència i per l’assimilació d’un barri que al segle XXI és ja una altra cosa, però sense deixar de ser ell mateix. (Perquè Poblenou no és un parc temàtic, és un ecosistema.) Els centres i artistes que conformen enguany els TOP són: Taller de Luz, La Escocesa, Hangar, Stay Hungry Stay Foolish, Fireplace, Niu, Quadrat 9, Zona. Factoria d’Art, La Fundició, NauArt, El Pentáculo, Espai Vinent/La Contrasenya, Taller Pallars, MQ Creative Lab, Gabriel Schmitz, Teresa Pampalona, La Factoría del Color, Sala Ramona i Antoni Yranzo; i tants d’altres que per qüestions alienes no han pogut participar-hi enguany, però hi han participat, s’han interessat i donen suport a les noves iniciatives.

Només quedar agrair al Districte de Sant Martí, al Josep Pasqual i, molt especialment a en Carles Pinar, el seu suport incondicional. Gràcies també a les iniciatives dels anteriors coordinadors, en Daniel Sarciat, la Marisa Gómez i en Kike Bela (La Escocesa). Gràcies també al Marco Noris, la Christina Schultz, l’Alexy Cordones, la Núria Benaiges, la Yolanda Jiménez, l’Albert Capella, l’Eva Sans, el Sergi Botella, el Sergi Bueno i l’Eddie González per ajudar amb la imatge, la comunicació i l’organització dels TOP16, 20 anys. També volem agrair als integrants de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou la forma en què ens ha acollit i la bona predisposició.

I, per sobre de tot, volem agrair a les veïnes i veïns el seu suport any rere any, la seva curiositat cap a nosaltres i la inestimable col·laboració veïnal en tants moments difícils.

Per celebrar-ho conjuntament hem organitzat una festa al carrer per celebrar els TOP20 anys en què col·laboren el ja mític espai Niu i l’associació La Raspa. Començarem la nostra festa, la de totes i tots, dissabte dia 10 a les 18:00 amb Dj, performances i concerts fins a les 03:00, al carrer de Pallars amb carrer de Roc Boronat. Sou totes i tots benvinguts.

Visca la Festa Major i Visca el Poblenou!

www.tallersobertspoblenou.org

www.poblenouhabitatcreatiu.cat

Mar Merino, Gestora cultural i Coordinadora dels TOP16 des de La Escocesa